Hlas vôbec nemusí byť len podržtažkou Smeru, ak by v koalícii s ním presadzoval suverénnejšiu sociálnu politiku

Nieje novým faktom, že Smer má napriek vyhláškam, vo svojej sociálnej stránke aj isté stredové medzery. Napokon, Fico nieje tak zarputilý ľavičiar, aby bol socialistom v tom pravom zmysle slova. Koniec koncov, nikde neponúka napríklad štátne bývanie zadarmo, vôbec neponúka ani garanciu ponuky práce, ako sa o to snažia skutočné socialistické krajiny v Karibiku, či na Juhu Ameriky. Róbert Fico je len celkom po európsky, v istom zmysle sociálne orientovaný.

Avšak práve v tomto by sa Pellegriniho Hlasu naskytovala príležitosť obehnúť Smer oveľa viac v koalícii zľava, napríklad tým, že, ako aj sľúbili by postupne navýšovali štátny podiel v kľúčových podnikoch a rezortoch. Na rozdiel od predošlého Smeru, ktorý síce oprávnene kritizoval Dzurindu, ale vzniknutú sitáciu zväčša nemenil, by mohli naopak v Hlase pozitívne prekvapiť, ak by obhájili silnú pozíciu, ktorá by zároveň nedovoľovala súkromným investorm znova nadobudnúť väčšinový, ale ak, tak vždy len nerozhodujúci podiel v zdravotnej poisťovni, štátnych nemocniciach, v štátne zdieľaných energetických podnikoch, atď.

Prečo napríklad konečne neimplementovať príslub výstavby lacných nájomných štátnych bytov, namiesto len Smeráckej pomoci s hypotékou? Alebo nezastaviť zdražovanie potravín štátnou konkurenciou, kde by základné potraviny životného minima ponúkali za lacnejšie a účtovali by na nich menšie DPH ako v súkromných veľkoobchodoch? Nuž teda, sľubovala to Sme Rodina a nedodržala, písal o tom ale aj samotný Pelegini, tak keď je takým samostatným, originálnym a svojráznym subjektom, nech má teda odvahu to ukázať v takom zmysle, ktorý je pre ľudí užitočný. Aby napokon, nešlo len o prázdne slová.

Hlas by mohol, ak by na to bola vôľa, jednoducho robiť nátlak na Smer, aby boli o niečo silnejší a ráznejší práve v presadzovaní sociálnych záujmov rozhodujúcej väčšiny slovenských občanov. Nikto predsa Hlasu nekáže, aby len priamo kopíroval Smer, alebo bol iba akýmsi jeho tieňom, či chabou napodpobeninou.

Majú teraz dobrú príležitosť byť stranou, ktorá okrem pre niekoho abstraktnejšie predstaviteľných hodnôt solidarity a spolupatričnosti, hlása ale práve aj veľmi konkréte narysovanú ochotu k ochrane verejného majetku, zdrojov a spoločných služieb, čím by predsa ukázali novú, presvedčivejšie, nebojácne a hlavne zásadne podanú socialistickú víziu, lebo tam Smer vždy akosi iba našliapol, no v zásadných rozhodnutiach predsa akosi zaostával a išiel formou skôr úpravy, alebo rozšírenia už existujúceho, ako predstavením niečoho úplne celkom nového a iného.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *