Ak sú červené denníky tak ustarostené verejnými financiami, mali by sa pozrieť na materskú Pentu, inkorporovanú v daňovom raji namiesto Slovenska

Červené denníky by sa mohli v prvom rade aspoň začať zamýšľať nad tým, prečo je ich materská Penta inkorporovaná v daňovom raji na Cypruse, aj keď podniká a bohatne u nás. Lenže samozrejme, neradno ísť s investigatívnou žurnalistikou na svojho pána, ktorému sa očividne zapáčila Bezosová stratégia spred niekoľkých rokov, že čím viac médií sám vlastní, tým menej je možné nájsť naňho v demokratickej spoločnosti kritiku.

Že by mohol tzv. voľný trh, v skutočnosti viesť k obmedzovaniu plurality názorov a akejsi prúdovej jednomyseľnosti? Ale ku nedávnej kúpe ďalšieho červeného denníka, sa nemal pred jej medializovaným ukončením potrebu vyjadriť ani protimonopolný úrad súčasnej vlády, ktorého funkčnou úlohou, by predsa malo byť zabránenie nadmerného vplyvu na trh jednnému obrovskému subjektu, je tiež vhodné podotknutia, pretože práve v tejto oblasti môže štát veľmi jednoducho ochrániť záujmy občanov na rôznorodosť informácií, aj strážiť im dostupné ceny služieb a produktov. Nuž ale, to sa v červených mienkotvorných denníkoch nedočítame.

Namiesto toho sme si mohli prečítať o zdanlivo nutnom uťahovaní opaskov, zatiaľ čo nezdanené zisky bohatého vlastníka daných médií im neprídu ako vhodné analýzy pre posilnenie zdrojov štátneho rozpočtu, ktorý napokon, je určený na rozvoj komunikácií a prostriedkov uľahčujúcich, či už štúdijum, ale aj prácu nás všetkých.

Denníky tu maju voľbu predstavovať všetky možné skutočnosti ohľadom zdrojov ochudobňovania verejných financií svojím čítateľom, avšak tu si vyberajú cestu kde sú kauzy ich bohatého vlastníka buď zľahčované s cieľom spochybniť ich tým, že sú písané hlavne z jeho pohľadu, alebo sú doslova vyvracané.

A pritom by to ani nebolo nejaké ťažké vyšetrovanie, lebo je to súčasťou verejných spisov, že Penta je ako firma inkorporovaná nie na Slovensku, kde výhodne skupuje nemocnice a zmenšuje tak i cielene zdražuje napríklad dostupnosť zdravotníctva, ale na Cypruse, očividne zámerne, keďže ide o dlhoročne známy daňový raj, teda je možné aby podnikové subjekty neplatili odvody. Na Slovensku za zatiaľ môžu tváriť ako zahraničná firma. Preto môže Penta skupovať, čo bol raz verejný majetok, ale ďalej sa už so Slovenskom a jeho rozpočtom nepodieľať na ziskoch, ktoré potom inkasuje síce tiež od Slovenských zákazníkov, ale už do vlastného vrecka a nie pre ďalší rozvoj našej spoločnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *