Hlas-SD by v koalícii s Progresívnym Slovenskom zradil princípy sociálnej demokracie

Silnú sociálnu politiku a silný štát, ktorý sám Peter Pellegrini sľuboval cez volebné billboardy, nieje ale z prioritového hľadiska možné vytvoriť v koalícii s pravicovými stranami, akými sú Progresivné Slovensko, či ním spriaznená SaSka. Tak ako Pellegrini sám hovoril počas kampane, iba silný štát bude môcť vydať nariadenie s väčšinovou podporou pre obchodné reťazce, aby neprehlbovali dôsledky inflácie a zastavili zdražovanie voči svojím zákazníkom. Dá sa to cez zdanenie zdraženia následnú daňovú úľavu pre ľudí, ako Hlas avizuje, že navrhoval urobiť už v minulosti keď ešte sedel v opozícii.

Avšak presne takéto plány, ktoré by síce finančne pomohli bežným slovákom, idú doslova priamo proti silne veľkopodnikateľsky a zahranične orientovanému programu Progresívneho Slovenska, ktorý nechce, tak ako vraj Hlas, zásadnú podieľovú účasť štátu v kľúčových podnikoch, akými napríklad aj spomínané potravinové reťazce nepochybne sú.

Naopak, Progresívnemu Slovensku ide iba o väčšie otvorenie trhovej súťaže pri privatizáciách v našej krajine. To znamená pozvať viac súkromných firiem a podnikateľov, aby len mohli viaceré súkromné subjekty ponúknuť štátu kúpne ceny za podiely v kritických podnikoch, či inštitúciách. Čo je v praxi len väčšie otvorenie trhu investorom, za ktorým stojí Progresívne Slovensko ako jeden zo svojích hlavných programových pilierov.

Ak Pellegrini hovorí o nutnosti väčšej roli štátu, lebo pre schopnosť znižovania cien, musí štát disponovať dostatočnými prostredkami, aby mohol zaujať rozhodujúce slovo, ako to predseda Hlasu správne identifikoval. A Progresívne Slovensko stojí presne na opačnom konci, kde chce značne okliesniť finančnú moc štátu a verejných financií.

Tieto dve politické náhľady nemôžu byť nejako funkčne navzájom kompatibilné, ak je teda Pellegrini s programovými vyhláseniami svojej strany čo i len trochu úprimný.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *