Progresívne Slovensko by chcelo obmedziť všeobecnú dostupnosť vzdelávania

Podľa ich programu by verejných škôl vyššieho vzdelávania u nás rokmi postupne ubúdalo, chcú počet verejných vysokýš škôl zreorganizovať “tak, aby na Slovensku pôsobil menší počet verejných vysokých škôl (Bod zlomu)” a teda na čoraz rozšírenejších súkromne vlastnených vysokých školách by sa zavádzali vysoké poplatky s celoživotným úrokom, pretože ich novým vlastníkom ide potom hlavne o neustále navyšovanie ziskov skôr, ako o naozajstné zvyšovanie kvality vzdelávania.

Tak ako aj v tohtoročných voľbách, avizovalo PS podobnú víziu, takpovediac podľa vzoru západnej Európy a Veľkej Británie, už aj v roku 2020 v rámci svojích volebných priorít. Ide tu teda celkom zrejme o dlhodobý zámer daného politického hnutia v oblasti vzdelávania. Argumentujú napríklad aj za zatváranie verejne dostupných vysokých škôl v menších mestách Slovenska, čím chcú podľa nich skvalitniť úroveň vzdelávania na Slovensku, avšak len znemožnia mnohým študentom do školy sa vôbec dostavovať.

Ako najjednoduchšiu cestu pre skvalitnenie nášho vzdelávania, vidia v obmedzení počtu inštitúcií na výkon vzdelávania a teda aj zásadné obmedzenie aj počtu študentov, ktorí by si potom ešte mohli dovoliť na zvyšné školy vôbec ísť.

Zvyšenie kvality štúdia metódou vylučovania menej privilegovaných členov populácie by z vyššieho vzdelania urobilo buď len novú formu elity zastávajúcu potom vo verejnom živote veľmi obmedzené záujmy, alebo, tak ako tomu už je vo Veľkej Británii i USA, by sme i na Slovensku mali rady mladých zadlžených študenov v radoch desiatok tisíc eur, ktorí tak musia myslieť na výber elitnej profesie ako je právnik, konzultant atď, aby tak mali aspoň vyhliadku svoju nadmernú študentskú pôžičku vôbec niekedy splatiť.

Niejenže je takýto prístup PS k politike vzdelávania proti duchu našej súčasnej ústavy, ktorá hovorí o všeobecnom práve na vzdelávanie a že by vo svojom základe malo byť toto vzdelanie bezplatné práve preto, aby nerozdeľovalo spoločnosť na majetných a nemajetných, či teda múdrych a hlúpych, ale tak isto by viedlo ešte k väčšiemu odchodu mladých ľudí za hranice a obmedzilo by aj rozsah vôbec študovaných tém a problémov na školách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *