Na klimatickom summite COP28 sa tvrdí, že globálne otepľovanie je nezmysel

Možno ste si mysleli, že by mala klimatická konferencia o budúcnosti prežitia ľudstva na tejto planéte debatovať o plánoch, ktoré treba zaviesť v blízkej budúcnosti na zníženie globálneho otepľovania planéty.

Aspoň tak to aj mnohé pravicové médiá napokon prezentovali. Mýlili by ste sa však. Žiadna agenda o vysokých emisiách sa na podujatí nepreberá. Namiesto toho, bohaté kráľovstvá Blízkeho Východu skúšajú uzatvoriť nové obchodné partnerstvá pre odber svojej ropy. Zdá sa to síce vrcholne pokrytecké, že by hostitelia klimatického summitu nechceli postupne nahradiť ropnú energiu čistejšími zdrojmi.

Ak ste však správne cynickí, dávalo by to potom celkom zmysel, hoci to znie celkom absurdne, keby práve tí najväčší ťažitelia ropy na Blízkom Východe mali práve preto záujem hostiť a rečniť, práve na klimatickom zasadnutí, ktoré im umožní prezentovať tvrdenia, že o klimatickej zmene nie je ešte vlastne potrebné robiť nič skutočne zásadné.

Upokojilo by to všetky ostatné zúčastnené krajiny, že situáciu sledujú, že na to idú prezieravo, zatiaľ čo vo všeobecnosti vyzerajú pred verejnosťou akoby sa problémom v nejakom zmysle zaoberali, zatiaľ čo ale počúvajú práve to, že nemusia ešte stále robiť vlastne žiadne zásadnejšie zmeny v budovaní energetickej infraštruktúry, keď je zmysel toho vyvracaný.

Lebo je samozrejme jednoduchšie a lacnejšie iba naďalej používať už existujúce atómové a ropné elektrárne, ako je budovať nové vodné a vzdušné systémy spracovania energie, ako sú priekopy, či turbíny. Je to vlastne, teda aj presne to, čo zúčastnení aj naozaj chcú počuť, pre účely rýchlejšieho biznisu, hoci oficiálne by to mnohé starostlivo zúčastnené strany nikdy nepriznali.

Je predsa užitočné uvedomiť si veľmi jednoduchú dynamiku: politici, ktorí sa na svetových klimatických fórach tvária že urputne počúvajú každý malý, kľúčový detail ohľadom danej problematiky, nemusia byť naozaj vôbec úprimní, lebo uzatváranie dohôd o rope za zatvorenými dverami sa kapitalistom zdá predsa akosi hmatateľnejšie konkrétnejším výsledkom zoskupenia, ako nejaká prázdna rozprava o predsavzatiach. Nakoniec, môžu nato celé predsa zvysoka kašľať, môžu byť proste len pohodlní, leniví, alebo dokonca… podplatení takými hráčmi, ktorí majú na ďalšej ťažbe ropy pod pozlátkou stálej nevyhnutnosti najviac čo získať?!

Nuž teda uznajte, že vysvetľovalo by to veľa: to naozaj potrebujú tí istí politici počúvať o tej istej problematike zakaždým akoby od znova, hlavne ak ide o problém, o ktorom už celý svet do bodky vie o čo vlastne ide? No, nezdá sa to.

Práve preto je možné teraz dočítať sa o všetkých možných podpísaných klimatických vylepšeniach, ktoré sa vraj podpisujú, lebo ide jednoducho o uzatváranie nových komerčných zmluv pre veľkých boháčov a je to teda vysoko ziskové. Takže o samotnú otepľujúcu sa klímu tu teda prvotne vôbec neide.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *